Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@07:27:27 GMT

سرنوشت اراضی اشغالی ایران بعد از قطعنامه ۵۹۸

تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۴۵۳۴۹

بعد از پذیرفتن قطعنامه ۵۹۸ از طرف ایران، عراق دوباره به ایران حمله و مناطقی را اشغال می‌کند، بعد از فرمان جهاد امام خمینی اکثریت آن مناطق پس گرفته می شود و صدام قطعنامه را قبول می‌کند. ۲۵۰۰ کلیومتر مربع از خاک ایران مثل شلمچه، طلائیه و ... شامل آن بود. چرا ایران برای بازپس گیری نظامی آن مناطق اقدام نکرد؟ و آن نقاط تا دو سال بعد در دست عراق باقی ماند؟

به گزارش ایسنا، پایگاه «مرکز اسناد انقلاب اسلامی» در ادامه، پاسخ جواد شادانلو محقق و پژوهشگر دفاع مقدس به این سوال را نوشت: «حضرت امام در هیچ دوره ای فرمان جهاد به معنای دقیق کلمه صادر نکردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای پاسخ به این سوال باید شرایط زمانی و مسائل منطقه ای و بین المللی آن دوره را مدنظر قرار داد.

سه روز پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران، ارتش عراق در هماهنگی با نیروهای منافقین، روز ۳۱ تیر ۱۳۶۷، تهاجم مجدد خود به ایران را در دو محور کوشک و شلمچه آغاز کرد. ارتش بعث موفق شد با لشکرهای ۴ و ۵ زرهی مکانیزه خود حدود ۳۰ کیلومتر از جاده اهواز – خرمشهر در محور کوشک را دوباره اشغال کند و قوای خود را به پادگان حمید برساند. با بسیج نیروهای ایرانی بلافاصله نیروهای عراقی عقب رانده شدند. روز ۲ مرداد هم ارتش عراق به جبهه غرب حمله کرد و یگان های دشمن وارد گیلانغرب شدند و پادگان ابوذر را به اشغال خود درآوردند. در روز ۳ مرداد هم سازمان منافقین عملیات موسوم به «فروغ جاودان» را آغاز کرد؛ در این هنگام عمده قوای کشور برای مقابله با خطر حمله منافقین بسیج شدند. عملیات مرصاد برای پس زدن نیروهای منافقین روز ۵ مرداد آغاز شد و حمله منافقین به سرعت و با برجای گذاشتن حدود ۲ کشته از سوی آنها به پایان رسید.

در این زمان رئیس جمهور وقت حضرت آیت الله خامنه ای که در اهواز به سر می برد، طی تماسی با حاج احمد آقا خمینی اعلام کرد که ایران می تواند عملیات را ادامه دهد و امام در روز ۱۱ مرداد از طریق محسن میردامادی استاندار وقت خوزستان پیامی به رئیس جمهور ارسال کردند که در آن آمده بود: «به هیچ وجه به خاک عراق حمله نکنید، شما نیرو مهیا داشته باشید، در صورتی که آنها حمله کردند و زمینی را تصرف کردند، شما هم به آنها حمله کنید. من اعلام کرده ام که قبول قطعنامه تاکتیکی نیست، حمله نقض آن است؛ قبل و بعد از قطعنامه هم ندارد.»

دولت عراق در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۶۷ قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت. این کشور سعی داشت آنچه را در طول جنگ نتوانسته بود به دست بیاورد با کمک آتش بس به دست بیاورد. عراق اعلام کرد اگرچه قطعنامه را پذیرفته اما برای برقراری آتش بس بایستی ایران اروندرود را به عراق تحویل دهد. 

با توجه به پذیرش قطعنامه، شورای امنیت در ۱۸ مرداد ۱۳۶۷ قطعنامه دیگری به شماره ۶۱۹ تصویب کرد و به موجب آن نیروهای «یونیماگ» متشکل از حدود ۳۵۰ نیروهای کلاه آبی از ۲۴ کشور به فرماندهی ژنرال «الوکویویچ» اهل یوگوسلاوی در اطراف مرزهای ایران و عراق مستقر شدند. پس از انجام چند دور مذاکره و نامه نگاری میان صدام حسین رئیس جمهور عراق و حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت ایران، سرانجام صدام که قصد حمله به کویت را داشت در نامه ۸ مرداد ۱۳۶۹ پذیرفت که از اراضی اشغالی ایران عقب نشینی کند و خط تالوگ مرز آبی میان ایران و عراق در اروندرود محسوب گردد.

در پایان بازپس نگرفتن بخشی از اراضی کشور پس از تهاجم مجدد عراق را می توان به دلیل قبول قطعنامه ۵۹۸،  استفاده از توان دیپلماتیک برای حل باقیمانده قضایا و داشتن دلیلی بر متجاوز بودن عراق در جنگ برشمرد.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: قطعنامه 598 جنگ ايران و عراق جنگ تحمیلی دفاع مقدس قطعنامه ۵۹۸ رئیس جمهور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۴۵۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله مقاومت اسلامی عراق به اهدافی در عمق فلسطین اشغالی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المیادین، مقاومت اسلامی عراق از حمله به اهدافی در عمق فلسطین اشغالی خبر داد.

در همین ارتباط نیز مقاومت اسلامی عراق اعلام کرد که مجاهدین ما بعدازظهر پنجشنبه با موشک‌های ارقب «موتور کروز» یک هدف حیاتی را در بئرشبه در سرزمین‌های اشغالی هدف قرار دادند.

مقاومت اسلامی عراق همچنین افزوده است که دو هدف حیاتی را در تل آویو در سرزمین‌های اشغالی با موشک ارقب هدف قرار دادیم.

به گفته مقاومت اسلامی عراق، حمله به دو هدف در بئرشبه و تل آویو با موشک ارقب شد.

تصاویر ماهواره‌ای نیز از اهداف بمباران شده توسط مقاومت اسلامی در عراق در سرزمین‌های اشغالی حکایت دارد.

چند شب گذشته نیز گروه مقاومت اسلامی عراق در ادامه مقابله با اشغالگران از حمله پهپادی به یک هدف حیاتی دشمن صهیونیستی در جولان اشغالی خبر داد. پایگاه خبری العهد لبنان گزارش داد که مقاومت اسلامی عراق در بیانیه‌ای شامگاه چهارشنبه تاکید کرد: در ادامه رویکرد ما در مقاومت در برابر اشغالگران و یاری به مردم غزه و در پاسخ به تجاوزات مکرر رژیم غاصب در حق غیرنظامیان فلسطینی از کودکان، زنان و سالمندان مبارزان مقاومت اسلامی در عراق امروز برابر با ۱ می ۲۰۲۴ هدفی حیاتی را در جولان اشغالی با پهپاد هدف قرار دادند.

مقاومت اسلامی در عراق همچنین بر ادامه هدف قرار دادن مواضع اشغالگران تاکید کرده است.

از زمان جنگ علیه غزه، مقاومت اسلامی عراق در حمایت از مردم فلسطین و با هدف توقف جنگ علیه غزه، حملات موشکی و پهپادی متعدد خود علیه اهدافی در عمق مناطق اشغالی فلسطین را از سر گرفته است.

کد خبر 6095406

دیگر خبرها

  • حمله حزب ‌الله لبنان به پایگاه‌های صهیونیستی
  • مقاومت عراق از حمله به اهدافی در فلسطین اشغالی خبر داد
  • حمله حزب‌الله لبنان به پایگاه‌های صهیونیستی
  • سومین حمله مقاومت عراق به یک هدف حیاتی در فلسطین اشغالی
  • لحظه حمله موشکی مقاومت عراق به بئر السبع و تل آویو+فیلم
  • حمله مقاومت اسلامی عراق به اهدافی در عمق فلسطین اشغالی
  • حمله موشکی مقاومت عراق به تل‌آویو
  • حمله پهپادی مقاومت عراق به یک هدف مهم در جولان اشغالی
  • حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به جولان اشغالی
  • امیرسرتیپ بختیاری: مرتضی رضایی و ابوشریف اعتقاد داشتند وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست