Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-03@12:53:53 GMT

آتش بس است ؟ / ظریف انقلابی به روایت فارس

تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۶۷۰۵۹

آتش بس است ؟ / ظریف انقلابی به روایت فارس

محمدجواد ظریف که تجربه مذاکرات قطعنامه ۵۹۸ و برجام را دارد، درباره نحوه ورودش به سازمان ملل در کتاب «نقبی بر درس‌ها و دستاوردهای جنگ» بیان می‌دارد: تجربه من به عنوان شخصی که در تمام دوران جنگ تحمیلی، چه در دوران دانشجویی و چه در دورانی که در نمایندگی ایران در آمریکا در حال کار بودم، ممکن است با تجربه دوستانی که در داخل بودند و مسائل روزمره جنگ را مدیریت می‌کردند، متفاوت باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اولین تجربه من در حوزه سیاست خارجی تصمیم‌گیری درباره مواجهه با صدور قطعنامه شورای امنیت درباره آتش‌بس میان ایران و عراق بود.

تفاوت ظریف با دیگر انقلابی‌ها در آمریکا!

او با اشاره به حال وهوای آن روزهای نمایندگی ایران در نیویورک بعد از آزادسازی خرمشهر می‌افزاید: هم‌زمان با آزاد شدن خرمشهر من به نیویورک رفتم. تفاوتی که من با دوستان دیگر داشتم این بود که من تنها فردی بودم که هم ریش داشتم، هم انگلیسی می‌دانستم و هم حقوق بین‌الملل خوانده بودم. در آن زمان (دوران مرحوم آقای رجایی خراسانی)، وجود همزمان تمام این ویژگی‌ها در یک شخص تقریباً یک استثناء به شمار می‌رفت. برای همین بود که سریع وارد حوزه نمایندگی ایران در آمریکا شدم.

پیشنهاد یک جوان ۲۲ ساله برای مقابله با هجمه علیه ایران

ظریف درباره راهکارش برای واکنش به قطعنامه‌های ضدایرانی در آن دوران، اظهار می‌دارد: آقای رجایی دوباره من را صدا کرد و گفت: چه کار کنیم؟ من گفتم پیشنهاد من این است که بگوییم چون شورای امنیت به رغم اینکه وظیفه‌اش حفظ صلح و امنیت بین‌المللی است، زمانی که کشور ما ۲ سال در اشغال بود، به این مسأله رسیدگی نکرد و آن را تهدیدی علیه صلح بین‌الملل ندانست، ما هم الان که کشور را آزاد کرده‌ایم این شورای امنیت را قبول نداریم و قطعنامه آتش‌بس آن را نمی‌پذیریم. پیشنهاد من به عنوان جوانی ۲۲ ساله که فوق لیسانسش را تازه گرفته بود، این بود.

باید از قدسی کردن سریع سیاست‌هایمان اجتناب کنیم

او درباره فضای سیاسی آن روزها در داخل و خارج کشور ادامه می‌دهد: قصدم این نیست که بگویم اقدامی درست یا اشتباه انجام دادیم، اما ما در آن زمان به رغم اینکه شرایط به نفع ما بود، شتابزده و بدون تدبیر و فقط برای اینکه از بار معضلی خود را رها کنیم، اینگونه عمل کردیم. درسی که به عنوان یک تجربه می‌خواهم در این زمینه بیان کنم این است که ما باید از قدسی کردن سریع سیاست‌هایمان، دست کم در حوزه سیاست خارجی که من حضور دارم، اجتناب کنیم.

در نمایندگی، بسیاری از امور تحت‌الشعاع تفسیر شخصی بود

وزیر امورخارجه دولت دوازدهم خاطرنشان می‌کند: امام فرموده بودند باید جنگ را دنبال کنیم. در نمایندگی هم بسیاری از امور تحت‌الشعاع تفسیر شخصی بود. برای مثال، ممکن بود وزارت خارجه به گونه‌ای فکر کند و آقای دکتر رجایی خراسانی به گونه‌ای دیگر. هم‌افزایی هم در این حوزه وجود نداشت، مثلاً در زمان مذاکرات درباره قطعنامه ۵۹۸، وزارت خارجه تمایل داشت نمایندگی مداخله کند تا از منفی بودن آن بکاهد، این در حالی بود که شورای امنیت هنوز از جانب ما در تحریم قرار داشت.

وقتی رئیس شورای امنیت حاضر به پذیرش ظریف نبود

او می‌گوید: فکر می‌کنم بعد از فتح فاو بود که ما تصمیم گرفتیم به‌گونه‌ای عمل نکنیم که باعث شویم قطعنامه‌های صادر شده صددرصد علیه ما باشند. در این زمینه من تجربه‌ای در سازمان ملل داشتم. زمانی که ۲۵ ساله بودم، سمتم کاردار بود؛ یعنی کارمند رسمی وزارت خارجه نبودم، بلکه کارمند محلی بودم. ولی چون زمانی که آقای رجایی خراسانی تهران می‌آمد، هیچ کارمند رسمی نبود که بتواند این مسؤولیت را قبول کند، من مسؤولیت نمایندگی را به عهده می‌گرفتم. در همین زمان من موضوع بمباران شیمیایی را نزد رئیس شورای امنیت بردم، اما رئیس شورای امنیت گفت: چون شما مقررات شورای امنیت را رعایت نمی‌کنید، من هم حاضر نیستم حرف تو را گوش کنم.

تفاوت آرا درباره قطعنامه از داخل تا خارج کشور

ظریف بیان می‌دارد: این شیوه تا زمان مذاکرات قطعنامه ۵۹۸ ادامه یافت. نظرات کسانی که در داخل کشور بودند درباره مذاکرات قطعنامه ۵۹۸ با نظرات کسانی که در خارج بودند، متفاوت بود. در تهران اعتقاد بر این بود که قطعنامه باید به‌گونه‌ای تدوین شود که به رغم عدم مشارکت ما، حداقل منافعی از ما را تأمین کند. اما مرحوم دکتر رجایی خراسانی اعتقاد داشت این قطعنامه باید به قدری بد باشد که به راحتی بتوانیم آن را رد کنیم. این ۲ نظر کاملاً در مقابل هم قرار داشتند. در آن زمان، من مسؤول مذاکره بودم، چون بیش‌تر مواقع آقای رجایی برای دعوا بر سر این موضوع به تهران می‌رفت.

تعهدی که ظریف به سفیر ژاپن نداد

او می‌افزاید: اکثر نگارش مذاکرات ۵۹۸ را هم من انجام دادم. البته من دستورالعملی را که تهران صادر می‌کرد، انجام می‌دادم و اختیار کامل نداشتم. یادم می‌آید یکی از بحث‌هایی که در مذاکرات ۵۹۸ بود، مسؤولیت تعیین متجاوز بود. در آن زمان من نزد سفیر ژاپن رفته بودم که بگویم عراق را مسؤول جنگ تعیین کنید. ۲ ساعت با او مذاکره کردم. سفیر ژاپن که آدم تیزی بود، به من گفت: اگر ما بگوییم عراق متجاوز است، شما الان تعهد می‌دهی آتش‌بس را بپذیری؟ اما من که اجازه نداشتم چنین تعهدی بدهم، با سردرد جلسه را ترک کردم، اما بعدها با تلاش توانستم این هدف را محقق کنم.

۲۱۲۱۷

کد خبر 1650284

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: محمدجواد ظریف حسن روحانی دولت دوازدهم رجایی خراسانی شورای امنیت قطعنامه ۵۹۸ آقای رجایی گونه ای آن زمان آتش بس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۶۷۰۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«وعده صادق» معادلات پوچ صهیونیست‌ها را به‌هم زد

ایسنا/فارس مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه فجر فارس، عملیات وعده صادق را موجب برهم‌زدن معادلات پوچ رژیم صهیونیستی دانست که آنان را متنبه کرد.

همزمان با هفته عقیدتی سیاسی در سپاه و بسیج، مراسم گرامیداشت این هفته از سوی دفتر نمایندگی ولی فقیه در ناحیه مقاومت بسیج ارسنجان با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین محمود محمودی‌زاده، مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه فجر استان فارس و با حضور جمع زیادی از بسیجیان، امام جمعه شهرستان ارسنجان،نخبگان، هادیان سیاسی و مربیان عقیدتی بسیج امروز، ۱۳ اردیبهشت برگزار شد.

مسئول‌نمایندگی ولی فقیه در سپاه فجر فارس در این مراسم، شهدایی که در عرصه‌های مختلف مجاهدت کرده و در نهایت خون خود را دادند، را نمونه بارز بخشنده‌ترین بخشندگان دانست. 

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محمود محمودی‌زاده با اشاره به جانفشانی‌های سردار سلیمانی و سردار زاهدی و تلاش‌های بی وقفه تربیتی شهید بهشتی اظهار کرد: بعضی شهدا شهادتشان در جهان تاثیرگذار بود. 

وی با تشریح عملیات وعده صادق تصریح کرد: شهید زاهدی چهل سال مانند هم‌رزمان خود از جمله شهید سلیمانی به دنبال شهادت بود و در نهایت در کنار حرم مطهر حرم زینب(س) در کنسولگری دمشق خون خود را تقدیم اسلام کرد و خون این شهید اثری داشت که بعد از آن عملیات غرورآفرین وعده صادق عملیاتی شد. 

محمودی‌زاده ادامه داد: هر چند سال‌ها ایران اقدامی آشکار در برابر جنایات رژیم صهیونیستی انجام نداده بود و آن‌ها با پشتوانه قدرت‌های بزرگ مثل آمریکا فکر می‌کردند ایران قدرت پنجه در پنجه شدن با رژیم غاصب صهیونیستی را ندارد، ولی تاثیر خون شهید زاهدی همه معادلات پوچ آن‌ها را به‌هم زد و با عملیات وعده صادق رژیم صهیونسیتی تنبیه شد. 

وی با بیان اینکه شهادت شهید مطهری به زیبایی هفته معلم وهفته عقیدتی سیاسی نام گذاری شده است، گفت: گروه دوم حدیث نورانی پیامبر اکرم(ص) کسانی هستند که در تعلیم و تربیت تلاش می کنند و در رأس آن‌ها روحانیون و مربیان عقیدتی سیاسی هستند. 

 مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه فجر استان فارس در پایان سخنان خود به بیان ویژگی‌های شهید مطهری پرداخت و افزود: شهید مطهری مقتضیات زمان و نیاز مخاطب را درک می‌کرد و بر اساس همین مقتضیات سخن گفته و مطلب می‌نوشت.

محمودی‌زاده دومین ویژگی شهید مطهری را بصیرت نافذ و دشمن‌شناسی او دانست و گفت: اگر کسی شهید مطهری را نشناسد و سخنان ایشان را الان بشنود فکر می‌کند که شهید بزرگوار بعداز حمله به غزه در مورد رژیم صهیونیستی صحبت کرده است،هر چند که این سخنان برای ۵۰ سال پیش بوده و او با بصیرتی که داشت جبهه خودی را از جبهه نفاق تشخیص می‌داد. 

وی از ایمان خالص و ولایت‌مداری به عنوان سومین و چهارمین ویژگی شهید مطهری نام برد و گفت: شهید بزرگوار همیشه خود را شاگرد امام و سرباز ولایت می‌دانست.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • (ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم
  • مساله اتباع بیگانه، امنیت، کم آبی و بیکاری چالش‌های اصلی فارس است
  • ببینید | جمله خاص پادشاه عربستان درباره غرور ایرانی‌ها به صدام به روایت ظریف
  • «وعده صادق» معادلات پوچ صهیونیست‌ها را به‌هم زد
  • نبنزیا: شورای امنیت به گروگان آمریکا تبدیل شده است
  • ظریف: اسرائیلی‌ها به آمریکایی‌ها هم لگد زدند | اسرائیل به هیچ کس رحم نکرد | آنانکه دل‌شان برای آمریکا لک می‌زند باید بدانند آمریکا چه کرد
  • ظریف: خیلی‌ها فکر می‌کنند آمریکا ابر قدرت است اما امروز چیزی به نام قدرت هژمون نداریم / اسرائیل هیچ وقت پای کسی نخواهد ایستاد + فیلم
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • ظریف: تصور نکنیم اگر FATF را نپذیرفتیم تنبیه نمی‌شویم
  • (تصاویر) ظریف و مسجدجامعی در نشست ژئوپلیتیک خلیج فارس